Aperitif a kommunikáció és csoport fejlődés fázisai című képzési modulhoz

Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk neked Kovács Veronikát, egyéni és team coach, transzformációs tanácsadó és vállalati, valamint márka kommunikációs szakembert. Ő vezet be bennünket a 2016. február 6-án induló Közösségfejlesztő kompetencia tréning keretein belül a kommunikáció és csoport fejlődés fázisaiba. A téma központi jelentőségű úgy egy egyén, mint egy közösség életében. Az alábbiakban a következő gondolatébresztőt olvashatjuk szakemberünktől.

„Életünk színvonalát igazán az önmagunkhoz és környezetünkhöz, embertársainkhoz fűződő kapcsolataink minősége határozzák meg. Többször megismételt tudományos kutatásokkal alátámasztott tény, hogy mint ahogyan ételre és italra, ugyanúgy társas kapcsolatokra is szükségünk van a túléléshez. A magukat teljes életet élő, boldog embernek vallókat, vajon mi különbözteti meg a többiektől? Erre a kérdésre többen, többféle módszertannal keresték már a választ, viszont az eredmény lényegét tekintve ugyanaz: a pozitív és erős társas kapcsolatok, az őszinte kapcsolódások, azok, amelyek leginkább a boldogságérzést és teljesség érzést hordozzák, megtartva az embert, az élet szövetében. A kapcsolódásaink révén többféle formális, informális, szabadon választott, vagy születésünk okán adott csoportnak is tagjai vagyunk. A technológiai fejlődés és az internet, valamint a közösségi hálózatok révén, ma már kiterjedtek a lehetőségeink, a személyes kapcsolatainkon túl, számos online, virtuális kapcsolattal is rendelkezhetünk, egyidejűleg akár a világ több pontján működő, többféle nyelvet beszélő és kulturális háttérrel rendelkező egyénekből épülő közösségnek is tagjai lehetünk. Ahogyan egy egyén életének, ugyanúgy egy csoportnak, közösségnek is megvannak a maga fejlődési szakaszai és az ezzel járó sajátosságai. Érdemes ezzel tisztában lennünk mind a jelenünk tudatos megélése, mind a jövőnk tervezése végett.

A társas kapcsolataink alakulásában és alakításában és fentiekre való tekintettel az életünk minőségének formálásban is meghatározó eszköz a kommunikáció. Az embertársaink felé irányuló szóbeli, közvetlen kommunikációnk során nincs olyan, hogy nem kommunikálunk. A kimondott szavak az üzenetek mindösszesen 7%-át adják, 38%-ot a vokális jelek (hangszín, hanglejtés stb.), míg a további 55%-ot a nem verbális jelek teszik ki, mint a testtartás, mimika, gesztkuláció stb. Egyes kutatások szerint 10 társalgásból 9 eredménytelennek bizonyul. Érdekes és elgondolkodotató adatok, ugye? Társalgási intelligánciánk is egy olyan képesség, amelynek fejlesztésébe érdemes befeketetnünk: elsősorban önmagunkért, másodsorban pedig annak, azoknak a közösségeknek a tagjaiért, akik fontosak számunkra, vagy ahol tennivalónk van.

A szóbeli képességeink mellett, napjainkban a korszerű kommunikációs kompetenciákhoz egyértelműen hozzátartozik a kommunikációs technológiák ismerete is az elérni kívánt célunkhoz mérten. Akár egyéni- vagy társas vállalkozás- szervezésről, fejlesztésről beszélünk, akár egy közösség fejlesztéséről, működtetéséről, az online- és közösségi tér ma már megkerülhetetlen kommunikációs csatorna és feltétele is a sikernek. Fontos és szintén praktikus, rögtön alkalmazható tudás, amely Számodra is elérhető a Clarity Szellemi Akadémia Közösségfejlesztő kompetencia tréningjének keretében! Tanulj, fejlődj, változz, hogy hathass! Várlak szeretettel az izgalmas szellemi – közösségi kalandra!„

Ha felkeltettük érdeklődésedet, akkor olvass bővebben a Közösségfejlesztő kompetencia tréningünkről itt, vagy lépj kapcsolatba Rigó Katalinnal a +36 30 748 4199-es telefonszámon, vagy a rigo.katalin@clarityakademia.hu email címen.