Beszéled a tested nyelvét?

Strasinski Zsuzsa beszámolója Várnay Endre előadásáról a legutóbbi Clarity Clubbon

A stressz és hatásai

Endre előadásának vezérfonala a stressz szervezetre gyakorolt hatása volt: a folyamat globális ismertetése, felismerése, enyhítése, orvoslása. Endre személyében egy nagyon a felkészült előadót ismerhettem meg, sugárzott belőle a gyakorlati megtapasztaláson alapuló tudás. És ha ez még nem lenne elég, a gyakorlatorientált témát átfogó rendszerbe helyezte: először áttekintette a görög filozófusoktól indulva mindazt, amit a tudatalatti és a stressz a fizikai testre gyakorolt hatásáról megállapítottak. Odaillő, humoros mondásokkal nevettetett meg minket, mindegy kezdeti stresszoldásként. Ezután a stressz tudományos hátterét mutatta be.

Számomra talán az volt a legfontosabb, hogy olyan tudást frissített fel bennem, amit elméletileg tudok, ám nem használok napi szinten: a testi folyamataim gyökere nem a fizikumban keresendő, ez már csak következmény.

Rámutatott, hogy a környezetből ránk ható, külső ingerek milyen folyamatokat indítanak el bennünk. Új ismeret volt számomra, hogy milyen komoly a stressz hatása a betegségek kialakulásában. Endre végigvette a folyamat pontos lépéseit, azt a láncreakciót, amit a stressz indít el fizikai testünkben, különböző szerveinken és rendszereinken keresztül, ahogy ezek a tünetek elhatalmasodnak, míg végül betegségként jelennek meg.

Miután megértettem ezt az eseményláncolatot, az ok-okozati összefüggést, rátért a felismerés és az orvoslás lépéseire. A legfontosabb: mindenki képes önmagának és önmagán felismerni a jeleket, és számtalan olyan lehetőség áll rendelkezésünkre, amelyekkel azonnal oldani tudjuk a stresszt, a bemerevedést, orvosolni az elindult folyamatot. A legegyszerűbb dolgoktól kezdve, melyek otthon is elérhetőek (étkezés, teák, légzőgyakorlatok, nyújtás, imagináció), a különböző kezelésekig (masszázs, aromaterápia). A lehetőségeink tárháza végtelen, ám az agyunk gyakran vakká tesz minket a megmutatkozó jelekre.

Talán az volt számomra a legfontosabb felismerés az este folyamán, hogy mennyire hárítom a jeleket, milyen mértékben hagyom őket figyelmen kívül.

Az előadás során kaptunk Endrétől olyan nyomtatott anyagot, mely a testrészeink és a lelki folyamatok egymásra hatását tartalmazza, ez segít abban, hogy a jövőben jobban oda tudjak figyelni, és észben tudjam tartani az elhangzott információt. Nekem nagyon tetszett, hogy otthon és mindenki számára elérhető lehetőségeket vett számba, hogy tudatosult bennem: nincs szükség semmilyen költséges, különleges dologra, hiszen már minden a rendelkezésemre áll – amennyiben jobban odafigyelek a jelekre. És ez csak rajtam múlik.

Az előadás páros gyakorlatokkal ért véget, a kineziológia technikáját alkalmazva „kitapintottuk” a feszültséget egymáson. Nagyon jó, praktikus, fizikai megerősítése volt ez az elhangzottaknak.

Tudom, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen ilyen rövid idő alatt nem lehet ennél mélyebbre ásni, de nagyon hasznos információkhoz jutottam, és Endrében egy szellemes, és hihetetlenül felkészült előadót ismerhettem meg.

Várnay Endrét a következő elérhetőségeken kereshetitek egyéni tanácsadásra és masszázsra: +36307465184 és endre.varnay@gmail.com.