De a Nyúl az ugye igaz?

Mi a Húsvét? Csokitojás és kölnilocsolás? Pénzgyűjtés a gyerekeknek? Egyházi ünnep? A család megvendégelése? Milyen volt az ünnep gyermekkorunkban, és milyen most, felnőttként? A Clarity Szellemi Akadémia munkatársai ezekre a kérdésekre adnak személyes és kötetlen választ ebben a hónapban. Hangolódjatok velünk a Húsvétra*.

Fogadjátok szeretettel Rigó Katalin, a Clarity Szellemi Akadémia alapítójának gondolatait az ünnepről!

A Húsvétom most

Ebben a pillanatban csak a rám váró praktikus feladatokat látom, a sok mindent, amit el kellene intéznem, de az ünnep szakralitása, a jövő és a feltámadás várása még így is jelen van, mint minden tavasszal. Ahogy a piros tojás felfoghatatlan üzenete is.

Eszembe ötlik nagyobbik fiam, az akkor ötéves Ákos kérdése, ami akkor buggyant fel belőle, mikor egyik Húsvétkor elutaztunk: „Hát ez rendben van, anya, de a nyuszi oda fog találni? Honnét fogja tudni, hogy hol vagyunk?” Beletelt egy kis időbe, míg megértette, hogy a Húsvét mindenhol jelen van, hogy a piros tojás és a nyuszi ezért ott is jelen lesz. A szemében azonban láttam a kétséget: vajon valóban így lesz? Mikor később barátoktól megtudta, hogy nem létezik a Jézuska, és ezt megbeszélte velem, elvonult gondolkozni, majd visszajött: „Jól van, anya, nincs Jézuska, de a Nyúl az ugye igaz?” – Olyan határozottan és olyan aggodalommal tette fel a kérdést, hogy a mai napig megkönnyezem, mikor eszembe jut. Számomra ezért is a Húsvét a legfontosabb ünnep az összes közül.

Gyerekkorom Húsvétja

Gyerekkorom Húsvétja édesanyám fonott kalácsa. Alig vártam a piros tojások megkezdését. Hogy beleharaphassak a friss újhagymába, megízleljem a tormát… Mostanra viszont én lettem az édesanya, aki gyermekeit, azok barátait várja az ünnepre, mint hajdan saját anyukám tette. Várom az asztal megterítését, a díszek elrendezését, és várom a Húsvét misztériumát.

Egy barátom negyven éve üzenetet küld az esti mise után: Krisztus feltámadt. Számomra ez a két ünnep létezik: a Húsvét és a Karácsony. A Húsvéttal elindul az új kezdet, az új lehetőségek, és az új tavasz. Megtelek lendülettel. Motivál. Feltölt erővel. A megszentelt barkaágakon elkészítem a tojásfámat. Még nem látom, mikor lesz erre alkalmam, de időt és energiát fogok szentelni rá, mert Nagyhéten, vallástól és hittől függetlenül, ebben a krisztocentrikus, közép-európai kultúrkörben az ünnep mindenkire kihatással van.

Vonuljunk vissza kicsit önmagunkba

Figyeljünk magunkra, értsük meg magunkat, és akarjuk megérteni és elfogadni a másikat. Mert a feltámadás számomra a szeretet. A szeretet pedig mindig átsegít és megsegít. Csupa virág, csupa fény, csupa madárcsicsergés, sok szín, bármerre indulsz, minden virágba borul.

Áldott és békés húsvéti ünnepeket kívánok!

*Bár a helyesírási szabályzat szerint az ünnepnapok nevét kisbetűvel írjuk, az ünnep iránti tiszteletből némely cikkünk nagybetűs írásmódot tartalmaz.