Húsvét a nagyvilágban

Mi a Húsvét? Csokitojás és kölnilocsolás? Pénzgyűjtés a gyerekeknek? Egyházi ünnep? A család megvendégelése? Milyen volt az ünnep gyermekkorunkban, és milyen most, felnőttként?  A Clarity Szellemi Akadémia munkatársai ezekre a kérdésekre adnak személyes és kötetlen választ ebben a hónapban. Hangolódjatok velünk a Húsvétra*.

Fogadjátok szeretettel Morvay Eszter, a Clarity nemzetközi hálózata vezetőjének gondolatait az ünnepről!

Húsvét a nagyvilágban

Külföldön élőként úgy tapasztalom, hogy mi, magyarok, próbáljuk őrizni a saját hagyományainkat: a kint élők igyekeznek közös húsvétot szervezni, ünnepek táján keresik az otthoni termékeket, ízeket. Nyilván az ünnep az az időpont, amikor az ember igyekszik hazalátogatni. Az első években sajnos nem volt erre lehetőségem a munkabeosztás miatt, de a magam módján akkor is igyekszem jelezni a húsvétot kis díszekkel, hagyományos sonkával, mikor nem tudom a családommal tölteni Magyarországon.

Családom Húsvétja

A családunk nem vallásgyakorló, sosem jártam ünnepi misén, számunkra a húsvét ünnepe családi találkozó a nagyszülőknél: kedves tojásfestés, kamaszkoromban sok locsolás, táncos társaim, 20-30 fiú is felkeresett, volt ott kád vízbe dobástól, szódásszifonon keresztül, büdös pacsuliig minden. Mégis kedves szokásként maradt meg bennem ez is. Közösségteremtő ünnep volt.

Ha gyermekem lesz, szeretném továbbvinni a húsvéthoz kapcsolódó hagyományainkat és szokásainkat, átadni neki például a vöröshagymával való tojásfestés tradicionális módszerét, élvezetét, ahogy nagymamámmal szoktam csinálni.

Ahogy a spiritualitással ismerkedem, egyre több minden tudok meg a húsvét misztériumáról is, ami teljessé teszi számomra ezt az ünnepet.

Bárhol is légy a világon, kellemes kikapcsolódást kívánok az ünnepekre!

*Bár a helyesírási szabályzat szerint az ünnepnapok nevét kisbetűvel írjuk, az ünnep iránti tiszteletből némely cikkünk nagybetűs írásmódot tartalmaz.