Mitől közösség a közösség?

Sokan sokféle formában teszik fel és válaszolják meg ezt a kérdést. Mi is köt össze bennünket igazán? A vérszerinti, vagy tágabb értelemben vett rokonság? A közös érdeklődés, vágyak, célok, eszmék? Mitől tartozunk igazán össze, mi az a minőség, amit kapcsolódásainkban keresünk?

A 2016. február 6-án induló Közösségfejlesztő kompetencia tréningünk keretén belül ezekre a kérdésekre ad választ Döbrönte Katalin „Közösség létrehozás, kialakítás” című moduljában. Az alábbiakban az ő gondolatait olvashatjuk bevezetőként.

„Mindennapjainkban rengeteg információ vesz körbe mindannyiunkat. Ha valamilyen szabadidős elfoglaltságra vágyunk, hatalmas kínálatból választhatunk, időbeosztásunk, lehetőségeink szerint. Ugyanakkor nagyon kevés esetben mondhatjuk el, hogy ezek a körök igazi közösséget nyújtanak. A legtöbb embert lekötik kötelességei, és a különböző körökben is többnyire annyi időt töltünk, amit az adott tevékenység igényel.

A közösség az ember alapvető szükséglete, visszanézve a történelemben a különböző emberi csoportok, csoportosulások biztosították mindig is a társadalmi létezés kereteit. A mostani időszak ellentmondása, hogy bár időnk legnagyobb részét valamilyen csoportban töltjük, mégis a legritkább esetben mondhatjuk el, hogy ezek a közösségek stabil hátteret, közeget nyújtanak. Addig vagyunk együtt, míg a tevékenység összetart. Mégis mindannyian keressük a kötődéseket, a valahová tartozás érzését.

Meggyőződésem, hogy individualista, egocentrikus világunk egyik legfontosabb kihívása a közösségek újragondolása, és megerősítése. Egy közösséget nagyon nagy és hosszú távú kihívást jelentő feladat létrehozni. Közösségfejlesztő tréningünk ahhoz kíván hozzájárulni, hogy ehhez keretet, eszközöket nyújtson. Ezek útmutatóul szolgálnak mindazoknak, akik szerepet kívánnak vállalni valamilyen közösség létrehozásában és fenntartásában. Fogódzókat nyújt ahhoz, hogy hosszútávú, stabil közösségeket alakítsanak.

A felszíni struktúrák alá merülve rátekintünk az egyén és közösség kapcsolatára, az ego és a közösség konfliktusára. Ennek megismerése kulcsot ad a továbblépéshez, és lehetőségeket nyit meg különböző értékközösségek, holisztikus közösségek létrehozására.”

Ha felkeltettük érdeklődésedet, akkor olvass bővebben a Közösségfejlesztő kompetencia tréningünkről itt, vagy lépj kapcsolatba Rigó Katalinnal a +36 30 748 4199-es telefonszámon, vagy a rigo.katalin@clarityakademia.hu email címen.