Szabad-e locsolni? Húsvét P. Kovács Veronika tollából

Mi a Húsvét? Csokitojás és kölnilocsolás? Pénzgyűjtés a gyerekeknek? Egyházi ünnep? A család megvendégelése? Milyen volt az ünnep gyermekkorunkban, és milyen most, felnőttként?  A Clarity Szellemi Akadémia munkatársai ezekre a kérdésekre adnak személyes és kötetlen választ ebben a hónapban. Hangolódjatok velünk a Húsvétra*.

Fogadjátok szeretettel P. Kovács Veronika, kommunikációs szakértőnk gondolatait az ünnepről!

A Húsvét számomra fontos ünnep

A húsvét gyerekkorom óta fontos ünnep számomra. Mást jelentett kislányként, kamaszként, s mást most, felnőtt nőként.

Gyermekkoromban elsősorban a tojásfestést és másnap az apukám, keresztapukám, nagyapám, unokatestvérek, nagybácsik, jó ismerős kisfiúk és apukáik, illetve más férfi rokonok látogatását; kamaszkoromban pedig barátok, haverok látogatásának várását jelentette: vagyis a locsolkodást. Szerettem a locsolni érkezőket a magam alkotta, egyedi festésű és díszítésű tojásokkal megajándékozni, a kölcsönös tisztelet jegyében, illetve annak a hálának a kifejezéseképpen, hogy eljöttek látogatóba, s egy-egy szép vers kíséretében tiszteletüket tették, és megöntöztek. Olyan lovagias dolog volt ez a „szabad-e locsolni” kérdés a férfiaktól, s azt mondani rá nőies, pajkos szendeséggel, hogy „szabad”, s közben azt lesni, vajon melyik tojás műalkotás nyeri el a locsolkodó tetszését, majd a terített asztal mellett mindenféle finomsággal kínálni a vendégeket. Szeretem ezt a hagyományt a bája, játékos koreográfiája miatt, és azért is, mert ez a mi egyedi, magyar tavaszköszöntő örökségünk.

Mélységek és remények

A húshagyókeddet követő, felnőtt húsvétvárás fontos részét jelentik a mélységek és a remények, az év első felének összegzése, a terveinkben való haladásra való visszatekintés. A húsvét coaching megközelítésben egyaránt szól a hitről és a bizalomról önmagunkban és a bennünket körülvevő világunkban egyaránt. Történjen bármi a világban, tartsunk bárhol az életünkben, a feltámadás, az újjászületés, az új kezdet lehetőségét és reményét minden napunk magában hordozza, hordozhatja. A húsvét ünnepe az együtt töltött minőségi időről, az egymásnak szentelt figyelemről és a szerető légkörben töltött nyugodt pillanatokról, jóízű beszélgetésekről szól, ahogy a tartalmas együttlétekről is. Olyan minőségű közösen eltöltött idő és odafigyelés ez, mint egy coaching ülés, az év bármely szakában járjunk is.

*Bár a helyesírási szabályzat szerint az ünnepnapok nevét kisbetűvel írjuk, az ünnep iránti tiszteletből némely cikkünk nagybetűs írásmódot tartalmaz.