Tavaszi megújulás – ayurvédikus szemléletben

Mi a Húsvét? Csokitojás és kölnilocsolás? Pénzgyűjtés a gyerekeknek? Egyházi ünnep? A család megvendégelése? Milyen volt az ünnep gyermekkorunkban, és milyen most, felnőttként?  A Clarity Szellemi Akadémia munkatársai ezekre a kérdésekre adnak személyes és kötetlen választ ebben a hónapban. Hangolódjatok velünk a Húsvétra*.

Fogadjátok szeretettel Döbrönte Kata, ayurvédikus tanácsadónk gondolatait az ünnepről!

Tavaszi megújulás, Húsvét – ayurvédikus szemléletben

A hosszú, hideg, nedves téli hónapokat követően a tavasz a megújulás időszaka. Március-április hónapban a szervezetünk, – ahogy a külső hőmérséklet is emelkedik – természetes módon megkezdi a méregtelenítést. A húsvét előtti hat hét – húshagyókeddtől húsvétvasárnapig – a böjt időszaka, vagyis a testi–szellemi megújulásra szánt időtartam. A böjt és önmagunk megújításának időszaka lefedi egymást, és minden vallásban, kultúrában megjelenik.

Mit jelent önmagunk megújítása az ayurvéda szempontjából?

A tavasz az ayurvéda ajánlása szerint egy koncentrált méregtelenítési folyamattal kezdődik, melynek központi eleme az anyagcsere folyamatok, az emésztőerő ösztönzése. Az ayurvéda nem javasolja a teljes böjtöt, vagyis az ételek teljes elhagyását, hiszen az különbözőképpen hat az egyes testtípusokra (vata, pitta, kapha), és annak megújítása helyett, épp az emésztőerőt csökkenti, egyes testtípusoknak akár káros is lehet. Ehelyett a részleges böjt javasolt, ideális esetben méregtelenítő étrenddel, természetesen ez is az egyéni alkat figyelembevételével. A reggeli elhagyható, ha tehetjük, ne együnk délelőtt 10 óra előtt, késői ebédként a könnyű zöldségleves vagy zöldséglevek fogyasztása ajánlott. Az édes, sós ízek helyett részesítsük előnyben a csípős és keserű ízek fogyasztását. Akinek még ez a részleges böjtölés is nehezére esik, annak is ajánlott azonban legalább heti egy napon a léböjtkúra beiktatása: a választott napon csupán üres zöldségleves fogyasztásával. A nap folyamán langyos, illetve meleg víz kortyolgatása, vagy fűszeres gyógyteák is segítségünkre lehetnek, mint például a mézes gyömbéres, kardamomos, édesköményes teák, vagy a spenótból, zellerből készített levek. Ha úgy érezzük, hogy elhatalmasodik rajtunk a tavaszi fáradtság, ne alvással próbáljunk pihenni, hanem vegyük rá magunkat egy könnyű tavaszi sétára. Kerüljük a stresszt és a fizikai megerőltetést, adjunk időt és lehetőséget magunknak a felfrissülésre és energiáink megújulására.

*Bár a helyesírási szabályzat szerint az ünnepnapok nevét kisbetűvel írjuk, az ünnep iránti tiszteletből némely cikkünk nagybetűs írásmódot tartalmaz.